بیمارستان میلاد

کووید 19

کرونا ویروس 2019:

وجه تسمیه کرونا ویروس ها به این دلیل است که زیر میکروسکوپ الکترونیک، سطح خارجی ويروس شبيه تاج دیده می¬شود. کرونا ويروس اخیر، تاکنون به نام های زیر اسم گذاری شده است:

COVID-، 19SARS-CoV-2 2019، nCoV

بیماری زایی :

پروتئین های ساختاری و غیر ساختاری در بیماری زایی ویروس نقش مهمی دارند. پروتئین های غیر ساختاری مانع از ترشح اینترلوکین ها می شوند و با کمک پروتئین های ساختاری، به سلول های میزبان می چسبند و با تشکیل توده ای از سلول های میزبان اطراف ويروس، از سیستم ایمنی فرار می کند.

 اغلب کرونا ویروس ها بیماری های خفیف و خود محدود شونده مجاری تنفسی ایجاد می کنند (انواع شناخته شده آنها عامل ۱۵ تا ۳۰ درصد موارد سرماخوردگی محسوب می شوند). با ظهور کرونا ویروس های SARS و MERS به ترتیب در سال های 2002 و 2013 مشخص شد که این خانواده از ویروس ها چندان هم بی خطر نیستند و با ظهور کرونا ویروس اخیر از ووهان چین، بار دیگر این دسته از ویروسها موجب نگرانی بین المللی شده اند.

ژنوم این ویروس، حدود 50% با مرس، 80% با سارس و حدود 95% با خفاش مشابه است و همین امر موجب طرح این تئوری شده که خاستگاه ويروس از خفاش بوده است. 

اپیدمیولوژی کرونا ویروس ها :

این ویروس توانسته طی فقط چند هفته در کشورهای متعدد از قاره های مختلف دنيا بویژه آسیا گسترش یابد.

راه های انتقال :

انتقال بیماری عمدتاً از طریق راه های تماسی و تنفسی صورت می گیرد.

اصطلاح Super Spreader در مورد پزشکان و پرستاران در تماس با بیماران آلوده /مبتلا به این نوع ویروس به کار میرود که می توانند به راحتی و در سطح وسیعی ویروس را پخش کنند.

آمار مبتلایان :

از 30 کشور از سراسر دنیا موارد بیماری گزارش شده است.(چین، کره جنوبی، ژاپن، سنگاپور، هنگ کنگ، تایلند، تایوان، مالزی، آلمان، ویتنام، استراليا، آمریکا، فرانسه، ماکائو، انگلستان، امارات متحده عربی، کانادا، ایران، فيلبيين، هند، ایتالیا، روسیه، اسپانیا، بلژیک، کامبوج، مصر، فنتند، نیال، سری لانکا، سوئد) . 

 

دوره ی کمون، علائم بالینی و پیش آگهی:

 دوره نهفتگی بیماری ناشی از این ویروس، ۲ تا ۱۴ روز (به طور معمول یک هفته است). بیماری اغلب با تب و سرفه و سایر علائم تنفسی بروز می کند. آبریزش بینی و عطسه کمتر از سایر ویروس های تنفسی بروز می کند. در موارد شدید بیماری تنگی نفس ایجاد می شود. این ویروس در اکثر موارد (80%) بدون علامت یا با علايم خفيف است، نزدیک 15% موارد علائم شديد (پنومونی) و در حدود 5% موارد، شواهد وخیم بیماری (نارسایی تنفسی، شوک سپتیک و نارسایی چند ارگان) ایجاد می شود. در بین بیماران علامتدار، 87% علائم شبه آنفلوانزا و 13% علائم بصورت SARI بوده است که 87% آن، پنومونی شدید و 13% آن منجر به بستری در بخش مراقبت ویژه شده است. تاکنون سن مبتلایان بیش از ۱۰ سال بوده، با میانگین حدود 50 سال و از نظر جنس، حدود دو سوم آنان مرد بوده اند. مورتالیتی در مردان بیش از زنان بوده است. اغلب موارد مرگ در بین بیماران مسن و دارای بیماری زمینه ای رخ داده است.

تشخیص :

ظن بالینی به کرونا ویروس جدید بر مبنای مجموعه ای از علائم بالینی و سابقه مسافرت و یا تماس با مورد قطعی بیماری، ایجاد و بر اساس نمونه گیری از بیماران و تأييد آزمایشگاهی قطعی می شود؛ گرچه ممکن است ویروس در خون و ادرار باشد، بهترین نمونه جهت آزمایش، نمونه تنفسی فوقانی یا تحتانی است که جهت انجام PCR با حفظ زنجیره سرد و باکس های ویژه انتقال، به آزمایشگاه ملی آنفلوانزا یا انستیتو پلاستور، ارسال می شود. و نهایتا ظرف 4-3 روز آینده جواب دهی می گردد.

پیشگیری :

خوشبختانه حدود ۷۵ درصد موارد بیماری با اقدامات کنترلی قابل پیشگیری است. توصیه های مرکز مدیریت بیماریهای واگیر، برنامه تخفیف است یعنی اقدامات کنترلی انجام شود که مردم کمتر مبتلا شوند؛ این اقدامات در سطوح زیر ارائه می شوند: 1) اطلاع رسانی و آموزش کلیه مردم 2) آموزش و بیمار یابی مسافران 3) هوشیاری کارکنان خدمات درمانی نسبت به مسافران چینی با سابقه مسافرت به چین 4) رعايت دقيق موازین کنترل عفونت توسط کارکنان خدمات درمانی 5) اقدامات مدیریتی ،مهندسی و محیطی 6) رعایت اصول صحیح تریاژ بیماران با عفونت تنفسی 

 

چه کار کنیم تا به ویروس کرونا مبتلا نشویم

بهترین راه پیشگیری از ابتلا به بیماری قرار نگرفتن در معرض ویروس کرونا است.

1.دست ها را مکرر با آب و صابون به مدت 20 ثانیه بشویید.

2. ما اگر آب و صابون ندارید، از ضدعفونی کننده های حاوی الکل استفاده کنید.

3. دهان و بینی تان را هنگام عطسه یاسرفه دیگران بپوشانید.

4. از تماس با افرادی که علائمی شبیه آنفولانزا دارند، خودداری کنید.

5. از تماس محافظت نشده با حیوانات وحشی و اهلی خودداری کنید.

6. در تجمعات انبوه حتما از ماسک استفاده کنید و از روبوسی و دست دادن با دیگران بپرهیزید.

7. حفظ فاصله ی یک متری با کسانی که علائم بیماری دارند ضروری است.

8. هنگام سرفه یا عطسه دستمال جلوی دهان گرفته و بعد آن را درون سطل زباله بیندازید.

9. اشياء و سطوحی که اغلب لمس می کنید را ضدعفونی کنید. 

10. در مکانهای شلوغ و حمل و نقل عمومی از لمس وسایل و سطوح عمومی بپرهیزید.

11.از لمس چشم و صورت خود به ویژه با دست های استریل نشده بپرهیزید. 

12. سعی کنید دستکش یکبار مصرف همراه داشته باشید.

13. از تماس نزدیک با افراد مریض خودداری کنید.

14.ظروف و وسایل شخصیتان ها را تمیز و استریل و از دیگران جدا کنید.

15. همیشه قبل از غذا دستهایتان را بشویید.

16.گوشت و تخم مرغ را کاملا بپزید.

17. هنگام بیماری در خانه بمانید.

در صورت ابتلا به ویروس کرونا کار کنیم؟

1. فعالیت های خارج از خانه را محدود کنید. 

2. به جز دریافت مراقبت های پزشکی به محل کار، مدرسه یا محل های عمومی نروید.

3. از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده نکنید.

4. خود را از دیگر افراد خانه جدا کنید.

5. در صورت امکان از یک حمام جداگانه استفاده کنید.

6. در یک اتاق متفاوت با افراد دیگر در خانه بمانید.

7. هنگام سرفه و عطسه دستمال جلوی دهانتان بگیرید.

8. بعد از سرفه و عطسه دستتان را حداقل ۲۰ ثانیه با آب و صابون بشویید.

9. با یک ماسک همواره صورت تان را بپوشانید.

10. دستتان را مرتب 20 ثانیه با صابون و آب بشویید.

11. از دست زدن به چشم، بینی و دهانتان با دست های شسته نشده بپرهیزید.

12. از اشتراک وسایل خانگی مانند ظروف، حوله و ملافه خودداری کنید.

13. علائم بیماری به ویژه تب تان را کنترل کنید.

14. اگر بیماری رو به وخامت است سریع به مراکز درمانی مراجعه کنید. 

اگر در خانواده فردی دچار ویروس کرونا شد چه کار کنیم؟

1.فقط افرادی در خانه باشند که حضورشان برای مراقبت از بیمار ضروری است.

2. سایر اعضای خانواده باید در خانه یا محل دیگری بمانند.

3. گر امکان پذیر نبود در اتاق دیگری بمانند.

4.بازدید کنندگان را محدود کنید.

5. افراد سالخورده یا افراد مبتلا به بیماری مزمن قلب، ریه کلیه و دیابتی را از بیمار دور کنید.

6. مطمئن باشید که فضاهای مشترک در خانه از جریان هوای مطلوبی برخوردار است(باز گذاشتن پنجره)

7. دست تان را حداقل 20 ثانیه با صابون و آب بشویید.

8. هنگام تماس با خون، ترشحات بدن و مانند عرق، بزاق، خلط، استفراغ، ادرار یا اسهال بیماری از دستمال و دستکش استفاده کنید.

9. با وسایل یکبار مصرف را بعد از استفاده دور بیندازید.

10. هر روز سطوحی مانند پیشخوان، و میز کار، وسایل حمام، توالت، تلفن، تبلت و ... را تمیز کنید.

11. سطوح و لباس هایی که ممکن است خون یا ترشحات بدن روی آن ریخته باشد، ضدعفونی کنید.

12. لباسشویی را کاملا شسته و ضدعفونی کنید.

13.حين دست زدن به مواد آلوده، دستکش یکبار مصرف بپوشید.

14. دستانتان را بلافاصله پس  از برداشتن دستکش بشویید.

منابع غذایی ویتامین K :

جعفری، گیاه خردل، پیاز، کلم فندقی شلغم، اسفناج، مارچوبه، بروکلی، خیار، کلم، توت فرنگی، جگر مرغ، گل کلم

منابع غذایی ویتامین C :

فلفل قرمز، فلفل سبز، کشمش سیاه، کیوی پرتقال، توت فرنگی، پاپایا، بروکلی، جعفري آناناس، گریپ فروت، گل کلم، انبه و کلم بروکلی

منابع غذایی ویتامین B6 :

سینه بوقلمون، گوشت گوساله، ماهی تن، سینه مرغ، دانه های آفتابگردان بد، دانه های کنجد، نخود سبز، لوبیا چیتی

منابع غذایی ویتامین D3 :

ماهی هالیبوت، ماهی کپور، ماهی سالمون انواع قزل آلاها ، ساردین، روغن کبد ماهی تن، تخم مرغ، شیر

منابع غذایی ویتامین A :

سیب زمینی شیرین، کلم برگ، هویج اسفناج، جگر گاو، کاهو، کره، تخم مرغ کدو حلوایی، بروکلی، زردآلو، طالبی، انبه فلفل قرمز شیرین و ماهی تن

منابع غذایی ویتامین B9 :

اسفناج، بروکلی، مارچوبه، لوبيا چشم بلبلی ،جگر گاو، کلم، لوبيا قرمز، آوکادو، کاهو و پرتقال

منابع غذایی ویتامین E :

فندق، بادام، دانه های آفتابگردان انبه، آوکادو بروکلی، اسفناج، کدو گردویی، فلفل دلمه ای زیتون، کلم برگ، چغندر برگ، گوجه فرنگی، کیوی